Ananasmehua käytetään karvapallojen hoitamiseen kaneilla. Annostuksesta löytyy viralliset ohjeet Exotic animal Formulary, J.W.Carpenter ja annostelu on 10 ml/ keskikokoinen kani, kerran päivässä, 3-5 pvn ajan. Kyseessä on hedelmästä puristettu mehu, eli ei käytetä purkitettua mehua, koska vaikutava aine on entsyymi bromelain , joka tuhoutuu pastöroinnin jälkeen

Ananasmehun hoito jakaa mielipiteitä voimakkaasti: toisten mukaan se toimii, toisten mukaan mehukuuri ei toimi ja voi olla jopa haitallinen

Tutkimuksessa vuodesta 2020, linkki alla, ei suositella antaa ananasmehu sen matalan pH:n takia. Epäillään , että mehu voi olla ärsyttävää suun ja ehkä myös vatsalaukun limakalvoille. Asiaa ei ole analysoitu eikä tutkittu tässä tutkimuksessa tätä enempää. Kirjoituksista ei ole tähän saakka löydetty nimenomaan ananasmehun huonoista vaikutuksista suolistoon sen sokeripitoisuuden takia.

Diagnoosin tekeminen ja hoitoohjeet kuuluu aina eläinlääkärille, joten älä tee diagnoosia ja hoitomenetelmiä itse!

Tulehduskipulääkkeitä annetaan aina eläinlääkärin ohjeiden mukaisesti. Suurella meloksikaamin annoksella ( 1 mg/kg) voi olla huonoja vaikutuksia, kun lääkettä annetaan suun kautta. Kani pitää olla ensin kunnolla nesteytetty ennen tulehduskipulääkityksen aloittamisesta ja monta kertaa hoidon alussa vaaditaan injektiona annettavat lääkkeet, koska lääkkeiden imeytyminen suolistosta on hidastunut.

Pakkoruokinnallakin on omat haasteet ja sitä ei saa harrastaa, kun vatsalaukun sisältö ei liiku mihinkään.

Vatsan hieronta – ei aina suositeltava (kts. kirjoitus)

Kuten tässäkin kirjoituksessa lukee, paljon parempi on ennaltaehkäisevä hoito ja siihen  kanien omistajat voivat vaikuttaa todella paljon.

Vatsalaukun ja staasi tila tavataan paljon vähemmän kaneilla, jolla on heinäpohjainen ruokavalio, ilman ( tai todella vähän) herkkuja, ilman stressiä ja kipuja ( esim nivelrikko, hampaat , virtsakivet…) ja kanit liikuvat runsaasti.

 

Sairaudesta, hoidosta, oireista , ennaltaehkäisystä ja muistakin löytyy tietoja tästä ( kts.linkki alla), josta poimitiin infoja tähän tekstiin. Mukavaa lukemista ja pidetään kanit terveinä!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7258705/