konna

Kilpikonna horrostaa 10-16 viikon ajan  , lämpötilassa 4-6 ´C .Lämpötilan nostaessa 10´C asti , eläinten metabolismi pikkuhiljaa herää ja palautuu normaaliksi , energian tarve nousee ja hibernaation viimeinen vaihe loppuu. Tämä on hyvin kriitinen vaihe kilpikonnille , glykogeenin ( energian) varasto on tyhjä ja myös valkosolujen määrä on matala , jonka takia kilpikonna on altis infektioille tässä vaiheessa.

Kerran herännytä kilpikonnaa ei palauteta enää takaisin horrokseen. Horros-laatikko siirretään horrospaikasta ( 4-6´C) huoneeseen ( n.20´C) muutamaksi tunniksi ja sen jälkeen siirretään kilpikonna terraarioon , jossa on 25´C ja hyvin toimiva kirkas valaistus ( reptilia  UVA/UVB valo) . Kilpikonnat tarvitsevat tässä vaiheessa toisiaan ektravaloa ja lämpöä ! Yleinen vain huoneessa /lattialla pitäminen ei riittää ,  koska kilpikonnat tarvitsevat lämmittää kroppaansa n.30 ´C :ksi , jonka seurauksena kilpikonnan fysiologiet prossessit palauttuvat normaaliksi .

Ennen kilpikonnan ruokimista ,tärkeintä on saada kilpikonna juomaan ja pissamaan . Juominen on tässä vaiheessa paljon tärkeämpi,kuin syöminen koska horroksen aikana elimistössä ilmestyy dehydrataatio ja metabolismin toksiinien varastointi munuaisissa .Edelleen pidetään kilpikonna lämpimässä kirkaassa ympäristössä . Lämpö , kirkas valo ja juominen aiheuttaa glykogeenin metabolismin stimulaatiota maksassa,josta kilpikonna saa energiaa . Koska horroksen jälkeen glykogeenin määrät maksassa on vähissä , kilpikonna pitäisi alkaa syödä  mahdollisimman pian tässä vaiheessa ( viikon sisällä) . Glykogeenin määrä voidaan tekoisesti vähän nostaa juotamalla kilpikonnalle glukoosivettä ( 2 teelusikallista glukoosia +250ml vettä , annetaan noin 10-20 ml suun kautta noin 1 kg kilpikonnalle , !! 4-5 pvä maksimissaan,sen jälkeen  hyperglykeeminen shokin riski nousee ) . Melko jokainen terve kilpikonna syö viikon sisällä . Jos ei , kyseessä on terveysongelma tai puutteelliset olosuhteet ( liian kylmä tai liian pimeä ympäristö) .

Mikäli kilpikonnalla on riittävä lämpö ja valo ,eikä syö viikon sisällä horroksesta heräämisestä , ottakaa välittömästi yhteys eläinlääkäriin .